Ostatni wolny dzień podczas przerwy świątecznej należało uczcić prawdziwie królewskim śniadaniem. Już sama nazwa brzmi smacznie prawda? :) Owsianka składa się z trzech warstw - waniliowej, kakaowej i chrupiącej orzechowej. Całość smakuje jak znany batonik Kinder Bueno, a nawet lepiej! :)
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 ml mleka
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- orzechy włoskie
Płatki zalać mlekiem,
zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy
rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać
rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez minutę, aż
zgęstnieje. 2/3 owsianki przelać do miseczki. Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ułożyć na jasną warstwę. Orzechy włoskie posiekać i posypać danie.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Zaintrygowałaś mnie tym przepisem bardzo. Muszę wypróbować. Na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga :)