wtorek, 7 kwietnia 2015

Waniliowa owsianka budyniowa z orzechami

Owsianka budyniowa czy budyń owsiany? Nieważne jak ją nazwiemy, ważne jaka jest pyszna! Chyba każdy uwielbiał w dzieciństwie gorący, słodki budyń waniliowy, polany sokiem malinowym domowej roboty lub posypany kakao. Niestety mało kto przygotowywał go w domu. Częściej korzystaliśmy z gotowego, słodzonego proszku budyniowego, gdzie ilość cukru była stanowczo za wysoka. Zatęskniłam za pełną miseczką, ciepłego budyniu  i tak powstało dzisiejsze śniadanie :)
Zdrowy, bo przygotowany na bazie owsianki, kremowy budyń bez cukru lub z niewielką ilością miodu :) 




Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • orzechy włoskie
Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości mleka. Pod koniec gotowania płatków wlać rozmieszany budyń i mieszając gotować na małym ogniu przez minutę (aż zabulgota). 

Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać z orzechami włoskimi.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)