sobota, 7 marca 2015

Ciasteczka z dżemem

Klasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :)




Składniki:
  • 125 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo: ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie wyjąć i łyżeczką nabierać niewielkie porcje. Formować okrągłe kształty i układać na blaszce. Palcem lub rączką od łopatki kuchennej zrobić dziurki (ciasteczka kształtem mają przypominać pyzy). Łyżeczką nałożyć dżem w zagłębienia. 

Piec 15-17 minut w 175*C. Przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Smacznego!

Przepis ze strony Moje Wypieki.
























2 komentarze:

  1. wyglądają smakowicie :) uwielbiam wszystkie ciastka z dżemem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd w pełni nie oddaje ich smaku :) Są cudownie kruche i w sam raz słodkie :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)