Klasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :)
Składniki:
- 125 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 220 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo: ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka)
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce 60 minut. Po tym czasie wyjąć i łyżeczką nabierać niewielkie porcje. Formować okrągłe kształty i układać na blaszce. Palcem lub rączką od łopatki kuchennej zrobić dziurki (ciasteczka kształtem mają przypominać pyzy). Łyżeczką nałożyć dżem w zagłębienia.
Piec 15-17 minut w 175*C. Przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.
Smacznego!
Przepis ze strony Moje Wypieki.
wyglądają smakowicie :) uwielbiam wszystkie ciastka z dżemem <3
OdpowiedzUsuńWygląd w pełni nie oddaje ich smaku :) Są cudownie kruche i w sam raz słodkie :)
Usuń