sobota, 7 marca 2015

Czekoladowe żytnie placuszki z jogurtem, truskawkami i migdałami

Sobotnie, leniwe poranki zazwyczaj obfitują w bogate śniadania, podane w apetyczny sposób :) Wiem, że mało to skromne, ale sami powiedzcie, czyż nie bardziej smakują nam dania serwowane w estetyczny sposób? Takie placuszki robię dla siebie, ale zawsze staram się, aby już od patrzenia na nie było przyjemnie - nie mówiąc o jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit!





Składniki:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • ewentualnie 1 łyżeczka miodu
  Dodatkowo
  • jogurt naturalny
  • garść mrożonych truskawek
  • kilka truskawek do dekoracji
  • kilka sztuk migdałów
 Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować.

Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. 
Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym oraz musem truskawkowym, udekorowane całymi truskawkami i migdałami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)