Składniki:
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- ewentualnie 1 łyżeczka miodu
- jogurt naturalny
- garść mrożonych truskawek
- kilka truskawek do dekoracji
- kilka sztuk migdałów
Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie
mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i
rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna,
można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
Gotowe placuszki
przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym oraz musem truskawkowym, udekorowane całymi truskawkami i migdałami.
Smacznego!
mmm pyszne te placuszki! dodałam do środka gorzką czekoladę i płatki migdałów to była moja opcja - dodatkowo
OdpowiedzUsuń