sobota, 7 marca 2015

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem

Błyskawiczny, pyszny obiad w godzinkę :) Naleśniki oraz mięso można usmażyć dzień wcześniej, a farsz przygotować na długo przed podaniem. To danie w najlepszej wersji przygotowuje oczywiście Mama, ale dziś postanowiłam spróbować własnych sił. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :)







Naleśniki:
  • 250 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Farsz meksykański:
  • 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati 
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 500 g fileta z kurczaka lub indyka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań meksykańskich

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

W dużym garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać pomidory, dodać odsączoną kukurydzę i mięso. Dusić 20-30 minut do zmięknięcia papryki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich.

Na połowę naleśnika nałożyć farsz, złożyć. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)