Błyskawiczny, pyszny obiad w godzinkę :) Naleśniki oraz mięso można usmażyć dzień wcześniej, a farsz przygotować na długo przed podaniem. To danie w najlepszej wersji przygotowuje oczywiście Mama, ale dziś postanowiłam spróbować własnych sił. Bardzo polecam wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :)
Naleśniki:
- 250 ml wody
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.
Farsz meksykański:
- 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 500 g fileta z kurczaka lub indyka
- oliwa
- sól
- pieprz
- przyprawa do dań meksykańskich
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
W dużym garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć do zeszklenia cebuli. Wlać pomidory, dodać odsączoną kukurydzę i mięso. Dusić 20-30 minut do zmięknięcia papryki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do dań meksykańskich.
Na połowę naleśnika nałożyć farsz, złożyć. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)