piątek, 16 stycznia 2015

Chrupiące krakersy

Już dawno zbierałam się do zrobienia szybkiej, słonej przekąski. Ze względu na zainteresowanie jakim cieszyły się domowe nachosy, postanowiłam przygotować coś pysznego do schrupania. Krakersy wyszły cudowne - chrupiące, o wyraźnym smaku dodanych przypraw. Bardzo polecam z dwóch powodów: 1. Są błyskawiczne, całość nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut z pieczeniem! 2. Są w całości pełnoziarniste i mogą sobie pozwolić na nie nawet osoby będące na diecie :) 



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (koniecznie - dzięki niej są tak chrupiące)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ulubione przyprawy: złocista przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, papryka ostra
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na tyle części, ile smaków chcemy otrzymać. Do każdej części ciasta dodajemy po 1 łyżeczce ulubionej przyprawy (u mnie złocista i gyros). Zagniatamy ciasto razem z przyprawami. Przekładamy na blat oprószony mąką i bardzo cienko (ok. 2 mm) rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę, posypujemy odrobinę solą i użytą przyprawą. Pieczemy w 180*C, ok. 15 minut, uważając, aby nie przypalić krakersów. 

Chrupiemy z dipem lub solo :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Z mąki pełnoziarnistej orkiszowej albo żytniej wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę zastąpić mąkę pełnoziarnista kukurydzianą, a oliwe olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę można zastąpić :) oliwę teoretycznie też, aczkolwiek nadaje ona specyficzny aromat :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)