niedziela, 18 stycznia 2015

Ciasteczka bananowe z czekoladą białą, mleczną i gorzką

Pyszne ciasteczka z bananem i trzema rodzajami czekolady. Przez dodatek płatków owsianych i braku masła można uznać je za nieco zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo polecam!




Składniki:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 banan
  • 60 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 200 g grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko  i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto.  Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby:
  1. Kulkę ciasta wkładamy na 60 min do lodówki, po tym czasie wyjmujemy, nabieramy łyżką i formujemy okrągłe kształty.
  2. Ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm. 
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Ciasteczka Carli Bardi.

1 komentarz:

  1. Agnieszko, z pewnością odwiedzę, a Ciebie zapraszam do oglądania reszty moich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)