Pyszne ciasteczka z bananem i trzema rodzajami czekolady. Przez dodatek płatków owsianych i braku masła można uznać je za nieco zdrowsze niż tradycyjne. Bardzo polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 banan
- 60 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 200 g grubo posiekanej czekolady białej, mlecznej i gorzkiej w dowolnych proporcjach
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę i sól. Olej, miód, jajko i banana ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać nieco więcej mąki.Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby:
- Kulkę ciasta wkładamy na 60 min do lodówki, po tym czasie wyjmujemy, nabieramy łyżką i formujemy okrągłe kształty.
- Ciasto formujemy w wałek o średnicy ok. 5 cm i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok 15 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Ciasteczka Carli Bardi.
Agnieszko, z pewnością odwiedzę, a Ciebie zapraszam do oglądania reszty moich przepisów :)
OdpowiedzUsuń