piątek, 1 maja 2015

Ciasto czekoladowo-kawowe

Nie rozjaśniajcie ekranu, to ciasto jest naprawdę takie ciemne! Kolor zawdzięcza dodatkowi prawdziwego, ciemnego kakao. Pamiętajmy, aby było ono możliwie najwyższej jakości. Mimo takiego wyglądu, ciasto jest puszyste i delikatne, niezakalcowate. Pachnie kawą, idealnie pasuje jako uzupełnienie niedzielnego obiadu.  Z pewnością posmakuje amatorom czekolady :) Szczerze przyznam, że robię go już trzeci raz - tak bardzo wszystkim smakuje! Upiekłam je na dużej blaszce, w wersji rodzinnej. Ciasto polałam niezawodną polewą czekoladową, łatwo się kroi i ładnie wygląda na stole :)






Ciasto:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki kakao
  • 4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej kawy zaparzonej z dwóch łyżeczek 

 Do miski przesiać mąkę,cukier, kakao, sodę, proszek i sól - wymieszać.
 W osobnej misce umieścić jogurt, olej, jajka i aromat - zmiksować do połączenia.

Rozgrzać piekarnik do 180*C. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. 

  Prostokątną formę wysmarować masłem ,wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
Masło umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy. 

Całkowicie wystudzone ciasto polać polewą i wyrównać. Kroić, gdy polewa całkowicie stężeje. Gotowe ciasto nie musi być przechowywane w lodówce :)

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. BOŻE3, uwielbiam takie ciasto :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wygląda niesamowicie.
    Kolor jest rzeczywiście bardzo głęboki, pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mocno kakaowe, musi być pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor ma obłędny, taki intensywny i głęboki :) Cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)