Już dawno zbierałam się do zrobienia szybkiej, słonej przekąski. Ze względu na zainteresowanie jakim cieszyły się domowe nachosy, postanowiłam przygotować coś pysznego do schrupania. Krakersy wyszły cudowne - chrupiące, o wyraźnym smaku dodanych przypraw. Bardzo polecam z dwóch powodów: 1. Są błyskawiczne, całość nie zajmie Wam dłużej niż 40 minut z pieczeniem! 2. Są w całości pełnoziarniste i mogą sobie pozwolić na nie nawet osoby będące na diecie :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (koniecznie - dzięki niej są tak chrupiące)
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione przyprawy: złocista przyprawa do kurczaka, przyprawa gyros, papryka ostra
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na tyle części, ile smaków chcemy otrzymać. Do każdej części ciasta dodajemy po 1 łyżeczce ulubionej przyprawy (u mnie złocista i gyros). Zagniatamy ciasto razem z przyprawami. Przekładamy na blat oprószony mąką i bardzo cienko (ok. 2 mm) rozwałkowujemy. Przekładamy na blaszkę, posypujemy odrobinę solą i użytą przyprawą. Pieczemy w 180*C, ok. 15 minut, uważając, aby nie przypalić krakersów.
Chrupiemy z dipem lub solo :)
Smacznego!
Z mąki pełnoziarnistej orkiszowej albo żytniej wyjdą?
OdpowiedzUsuńTak, możesz dowolnie mieszać mąki :)
UsuńMogę zastąpić mąkę pełnoziarnista kukurydzianą, a oliwe olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuńMąkę można zastąpić :) oliwę teoretycznie też, aczkolwiek nadaje ona specyficzny aromat :)
Usuń