niedziela, 3 maja 2020

Tort kokosowy z kremem waniliowym i śmietanką kokosową

Taki tort sobie wymarzyłam... puszyste blaty biszkoptowe, wilgotne od likieru amaretto, niesamowicie waniliowy krem i śnieżnobiała pianka kokosowa - a wszystko zdrowsze niż mogłoby się wydawać! Do posłodzenia używamy erytrolu, a w całym cieście znajduje się znikoma ilość tłuszczu :)


Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki erytrolu lub cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Po łyżce dodawać erytrol i miksować. Następnie wmiksować żółtka dodając po jednym. W osobnej misce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej. Piec w tortownicy o śr. 25cm przez 30 minut w 180°C.
Wyjść, odstawić do wystudzenia.

Masa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 90g oleju kokosowego lub masła
  • 4 łyżki erytrolu lub 2 łyżki cukru


Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 800ml mleka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zmiksować krótko z olejem kokosowym lub masłem.

Warstwa kokosowa:

  • 500ml mleczka kokosowego 85%
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i zostawić aż napęcznieje. Mleczko kokosowe ubić na sztywno jak śmietankę. Gdy bedzie sztywne wmieszać erytrol łyżką. Potem rozpuścić żelatynę delikatnie aby się nie zagotowala. Szybko dodać do masy kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie.

Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce.

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)