Za oknem powoli zaczyna się jesień, więc z chęcią sięgamy po kawałek domowego ciasta i kubek ciepłej kawy...zamiast tradycyjnych słodkości proponuję pyszne połączenie sernika i brownie w jednym! Czekoladowy spód to znane Wam wszystkim bananowe brownie, na wierzchu znajdziemy sernik waniliowy, a gdzieniegdzie napotkamy kleks wilgotnego powidła śliwkowego. Takie ciasto przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady :)
Brownie:
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka gorzkiego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
Banany
zmiksować na gładkie puree. Dodać jajka, mleko, aromat, kakao, miód i
czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę
iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 25x13) wyłożyć papierem do
pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić.
Sernik:
- 250 g twarogu
- 2 jaja
- 170 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 słoiczka powidła śliwkowego
Smacznego!
ooo yum aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować! :)
Usuń