poniedziałek, 3 lipca 2017

Fit sernik czekoladowo-orzechowy na kruchym spodzie

Kto nie kocha kremowego sernika na kruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :)




Spód:
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok 10  minut. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok 18 cm.  Dwa blaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.

Masa ciemna:
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego
  • 80 g czekolady gorzkiej 70%
Czekoladę rozpuścić. Zmiksować z serkiem. Przełożyć na jeden blat i wyrównać. Przykryć drugim blatem.

Masa orzechowa:
  • 200 g serka kremowego, śmietankowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka miodu
Składniki zmiksować i przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać i posypać kakao. Schłodzić całą noc w lodówce.

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)