Kto nie kocha kremowego sernika na kruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :)
Spód:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 krople aromatu waniliowego
- 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok 10 minut. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok 18 cm. Dwa blaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.
Masa ciemna:
- 200 g serka kremowego, śmietankowego
- 80 g czekolady gorzkiej 70%
Czekoladę rozpuścić. Zmiksować z serkiem. Przełożyć na jeden blat i wyrównać. Przykryć drugim blatem.
Masa orzechowa:
- 200 g serka kremowego, śmietankowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżeczka miodu
Składniki zmiksować i przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać i posypać kakao. Schłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
Wygląda przecudownie<3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń