Moje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :)
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki mleka (lub więcej)
Płatki zmielić na mąkę. Dodać roztopiony olej i pozostałe składniki. Masa powinna być zwarta i utrzymywać nadany kształt. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę równo rozłożyć i dokładnie docisnąć dnem szklanki. Schłodzić.
Masa:
- 2 opakowania serka homogenizowanego, razem 400g
- 200 g serka kremowego śmietankowego np Mój Ulubiony
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
- 2 łyżki miodu (lub więcej)
- 2 duże łyżki oleju kokosowego, roztopionego
- 4 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub orzechowym
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Serki wymieszać z odzywką, syropem, miodem i masłem orzechowym. Dodać orzeszki i połączyć. Na koniec wmieszać olej, koniecznie roztopiony i wystudzony. Masę przełożyć na spód owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!).
Polewa:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami.
Smacznego!
ale pycha:)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie. Czy odżywkę białkowa można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna dodać taką samą ilość mąki kokosowej :) zastanawiam się czy można ją całkowicie pominąć, ale obawiam się że masa mogłaby być za rzadka :)
UsuńWspaniały przepis! Mam pytanie odnośnie foremki- w przepisie jest podane 18 cm, a ciasto wygląda na znacznie większe, no i np. masy jest dosyć dużo. W takim razie wychodzi bardzo wysokie? Mam formę ok 24-25 cm i rozważam podwojenie ilości składników. Co Pani sądzi?
OdpowiedzUsuńNa formę 24 cm podwoiłabym składniki :) Ja natomiast robiłam w 18 cm, tak jak jest w przepisie :) Na moje oko nie jest zbyt wysokie :)
Usuń