sobota, 18 marca 2017

Zdrowe ciasto czekoladowo-orzechowe a'la maxi king

Moje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :)




Spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka (lub więcej)
Płatki zmielić na mąkę. Dodać roztopiony olej i pozostałe składniki. Masa powinna być zwarta i utrzymywać nadany kształt. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę równo rozłożyć i dokładnie docisnąć dnem szklanki. Schłodzić.

Masa:
  • 2 opakowania serka homogenizowanego, razem 400g
  • 200 g serka kremowego śmietankowego np Mój Ulubiony
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżki miodu (lub więcej)
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 4 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub orzechowym
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Serki wymieszać z odzywką, syropem, miodem i masłem orzechowym. Dodać orzeszki i połączyć. Na koniec wmieszać olej, koniecznie roztopiony i wystudzony. Masę przełożyć na spód owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!).

Polewa:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
 Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie. Czy odżywkę białkowa można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać taką samą ilość mąki kokosowej :) zastanawiam się czy można ją całkowicie pominąć, ale obawiam się że masa mogłaby być za rzadka :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis! Mam pytanie odnośnie foremki- w przepisie jest podane 18 cm, a ciasto wygląda na znacznie większe, no i np. masy jest dosyć dużo. W takim razie wychodzi bardzo wysokie? Mam formę ok 24-25 cm i rozważam podwojenie ilości składników. Co Pani sądzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na formę 24 cm podwoiłabym składniki :) Ja natomiast robiłam w 18 cm, tak jak jest w przepisie :) Na moje oko nie jest zbyt wysokie :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)