sobota, 18 marca 2017

Dietetyczne czekoladki orzechowe

Czasem szukamy czegoś słodkiego do kawy... sięgamy wtedy po czekoladę, sklepowe pralinki i podobne. Co wtedy zrobić? Sięgnąć po zdrowe, domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym. Zapraszam!



Składniki:
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (można użyć kupnych lub zmielić samodzielnie)
Olej i miód rozpuścić w mikrofali. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodać więcej mąki kokosowej, jeśli zbyt sucha dodać więcej miodu lub oleju. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Gotowe pralinki schłodzić.

Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
Czekoladę zalać gorącym mlekiem. Odstawić. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)