Czasem szukamy czegoś słodkiego do kawy... sięgamy wtedy po czekoladę, sklepowe pralinki i podobne. Co wtedy zrobić? Sięgnąć po zdrowe, domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym. Zapraszam!
Składniki:
- 3-4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (można użyć kupnych lub zmielić samodzielnie)
Olej i miód rozpuścić w mikrofali. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodać więcej mąki kokosowej, jeśli zbyt sucha dodać więcej miodu lub oleju. Masa powinna dać się formować w dłoniach. Gotowe pralinki schłodzić.
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady
Czekoladę zalać gorącym mlekiem. Odstawić. Wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)