Kto nie jadł czekoladek od Kindera...słodkie, chrupiące, kojarzące się z dzieciństwem. Teraz możesz przygotować takie w domu! Co więcej, bez sztucznych dodatków i ogromnej ilości cukru. Tylko kilka składników wystarczy, żeby stworzyć coś pysznego :) Kilka uwag praktycznych: masa najpierw będzie zamrażana, potem oblewamy ją czekoladą. Środek delikatnie zmięknie, a czekolada pozostanie chrupiąca!
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/2 ekspandowanego zboża (pszenica, gryka, amarantus), można pominąć i dodać więcej płatków kukurydzianych
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 miarka (30g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć i dodać więcej mąki kokosowej)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Serek wymieszać z jogurtem, aromatem i odżywką. Dodać suche składniki, a na koniec roztopiony olej. Gotową masę przełożyć do prostokątnej keksówki, umieścić w zamrażarce na ok 6 godzin. Całkowicie stwardniały blok pokroić na batoniki. Polać czekoladą. Przepis poniżej.
Polewa:
- 5 kostek gorzkie czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Czekoladę roztopić z olejem, wymieszać. Polać batoniki. Odstawić do stężenia.
Smacznego!
Czy można zastąpić czymś odżywkę białkową? :)
OdpowiedzUsuń