sobota, 18 marca 2017

Zdrowe batoniki kinder country

Kto nie jadł czekoladek od Kindera...słodkie, chrupiące, kojarzące się z dzieciństwem. Teraz możesz przygotować takie w domu! Co więcej, bez sztucznych dodatków i ogromnej ilości cukru. Tylko kilka składników wystarczy, żeby stworzyć coś pysznego :) Kilka uwag praktycznych: masa najpierw będzie zamrażana, potem oblewamy ją czekoladą. Środek delikatnie zmięknie, a czekolada pozostanie chrupiąca!




Składniki:
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 ekspandowanego zboża (pszenica, gryka, amarantus), można pominąć i dodać więcej płatków kukurydzianych
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 miarka (30g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć i dodać więcej mąki kokosowej)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
Serek wymieszać z jogurtem, aromatem i odżywką. Dodać suche składniki, a na koniec roztopiony olej. Gotową masę przełożyć do prostokątnej keksówki, umieścić w zamrażarce na ok 6 godzin. Całkowicie stwardniały blok pokroić na batoniki. Polać czekoladą. Przepis poniżej.

Polewa:
  • 5 kostek gorzkie czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
 Czekoladę roztopić z olejem, wymieszać. Polać batoniki. Odstawić do stężenia. 

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)