Zapraszam na pyszny, lekki sernik o smaku białej czekolady. Smak tak naprawdę zależy od użytej odżywki białkowej. Często pytacie czy można ją zastąpić lub pominąć. W tym przepisie zalecałabym jednak, aby z niej nie zrezygnować. Ciasto jest naprawdę cudowne, smakuje jak z najlepszej cukierni :)
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
Płatki zmielić na mąkę. Wymieszać z kakao i otrębami. Olej rozpuścić z miodem. Dodać do masy razem z mlekiem. Masa powinna być na tyle plastyczna, aby dać się ugnieść w tortownicy. Tak też należy postąpić, dociskając spód szklanką do dna. Jeśli masa jest zbyt mokra można dosypać otrębów. Schłodzić na czas przygotowania masy.
Masa:
- 2 opakowania serka kremowego np Mój Ulubiony, ok 400 g
- 1 opakowanie serka homogenizowanego, 200 g
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku białej czekolady, 60 g
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka świeżych malin
Serki zmiksować z odżywką i miodem. Żelatynę zalać wodą do pokrycia, gdy napęcznieje rozpuścić na wolnym ogniu NIE ZAGOTOWAĆ. Wymieszać energicznie z masą. Na koniec wmieszać maliny. Masę równomiernie rozsmarować na spodzie. Schłodzić całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)