niedziela, 26 marca 2017

Wysokobłonnikowe batoniki czekoladowo-pomarańczowe

Mogą przypominać pewne znane batoniki sygnowane przez polską trenerkę, ale zapewniam - są o niebo lepsze! Tak, próbowałam wspomnianych batonów i powiem szczerze, że nie zachwycają. Poza ciekawym składem nie zachęcają niczym innym. No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Ja zapraszam na domową wersję cudownie pachnącą pomarańczą, bogatą w błonnik pochodzący z otrębów, suszonych śliwek i moreli. Skład batoników można dowolnie modyfikować, dodać inne orzechy, żurawinę.


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 4 suszone morele, duże
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 1-2 łyżki miodu, płynnego
  • 1-2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • skórka z 1 pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
Śliwki i morele zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Płatki zmielić na mąkę, wymieszać z kakao, otrębami i zmielonymi orzechami. Morele i śliwki odsączyć zmielić na gładką pastę, wymieszać z miodem, mlekiem i olejem. Połączyć wszystkie składniki. Masę umieścić na 10 minut w lodówce. Uformować zgrabne batoniki. Schłodzić całą noc w lodówce. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)