niedziela, 12 marca 2017

Fit ciasto kokosowe z polewą czekoladową

Ciasto wyglądem przypominające najlepsze wypieki cukierniane. Szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia, jednym słowem idealne. Zdecydowanie dla fanów kokosowych smaków. A skład? Lepszego być nie mogło :) Zero białego cukru, masła i sztucznych dodatków. Zdecydowanie jedno z najlepszych zdrowych ciast jakie udało mi się zrobić. Koniecznie spróbujcie!




Spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka dżemu bez cukru
  • 2 łyżeczki kakao
Masa:
  • 2 opakowania serka homogenizowanego
  • 1 miarka odzywki białkowej o smaku kokosowym
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
Polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
Składniki na spód umieścić w misce (olej i miód rozpuścić), wymieszać na gładką masę. Tortownicę o śr 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę na spód ugnieść dnem szklanki. Schłodzić.
Serek wymieszać z odżywką. Dodać wiórki i mąkę kokosową. Masę przełożyć na spod i wyrównać. Będzie gesta, ale taka ma być. Ponownie umieścić w lodowce.
Czekoladę zalać mlekiem. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Połać ciasto i schłodzić całą noc. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. witam!
    czy zamiast odżywki białkowej, można dodać np. więcej mąki kokosowej lub coś innego...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać więcej mąki tak jak Pani proponuje :)

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję!
    Właśnie przeglądam Pani przepisy i jestem pod ogromnym wrażeniem!


    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)