sobota, 25 lutego 2017

Batoniki muesli z orzechami i czekoladą

Jednej post niżej znajdziecie Drodzy Czytelnicy, alternatywę dla sklepowej granoli. W tym, przedstawiam najlepsze batoniki bakaliowe jakie udało mi się zrobić! Pyszne, chrupiące, cudownie pachnące cynamonem i pieczonymi orzechami... Gwarantuję, że nie znajdziecie lepszych w żadnym sklepie. Bez przedłużania, zapraszam :)  Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez
sklep internetowy Agnex. 
Z tej okazji mam dla Was rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).




Składniki:
  • 2 garści orzechów włoskich lekko rozdrobnionych (ok 3/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych
  • 4 pokrojone morele suszone
  • 2-3 duże łyżki miodu
  • cynamon
 Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, roztopić miód i zalać nim suche składniki. Foremkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozłożyć i MOCNO docisnąć. Posypać po wierzchu cynamonem. Piec 20 minut w 180*C. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Wystudzony blat (nie wiem jak inaczej go określić :) ) pokroić ostrym nożem z piłką. Można zawinąć w papier śniadaniowy i zabierać ze sobą do pracy lub szkoły :)

 Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez
sklep internetowy Agnex.

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

2 komentarze:

  1. Takie batony z dużą ilością bakalii są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)