Jednej post niżej znajdziecie Drodzy Czytelnicy, alternatywę dla sklepowej granoli. W tym, przedstawiam najlepsze batoniki bakaliowe jakie udało mi się zrobić! Pyszne, chrupiące, cudownie pachnące cynamonem i pieczonymi orzechami... Gwarantuję, że nie znajdziecie lepszych w żadnym sklepie. Bez przedłużania, zapraszam :) Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez
sklep internetowy Agnex. Z tej okazji mam dla Was rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
sklep internetowy Agnex. Z tej okazji mam dla Was rabat 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Składniki:
- 2 garści orzechów włoskich lekko rozdrobnionych (ok 3/4 szklanki)
- 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, posiekanej
- 1 szklanka płatków żytnich lub owsianych
- 4 pokrojone morele suszone
- 2-3 duże łyżki miodu
- cynamon
Raz, dwa i gotowe. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, roztopić miód i zalać nim suche składniki. Foremkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozłożyć i MOCNO docisnąć. Posypać po wierzchu cynamonem. Piec 20 minut w 180*C. Pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Wystudzony blat (nie wiem jak inaczej go określić :) ) pokroić ostrym nożem z piłką. Można zawinąć w papier śniadaniowy i zabierać ze sobą do pracy lub szkoły :)
Przepis bierze udział w konkursie "Bakalie mają moc" organizowanym przez
sklep internetowy Agnex.
sklep internetowy Agnex.
Takie batony z dużą ilością bakalii są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i pełne drogocennych składników :)
Usuń