Cudowne połączenie smaków! Chrupiący orzechowy spód z dodatkiem musu bananowego, kremowa warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :)
Spód:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 banan
- 2 łyżeczki kakao gorzkiego
Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy.
Warstwa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem. Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić.
Jabłka:
- 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych
- 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki rozpuszczą się. Wystudzić, wyłożyć na masę serową. Umieścić w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Ależ bym sobie zjadła! :)
OdpowiedzUsuńA zamiast oleju kokosowego co można dać?
OdpowiedzUsuń