środa, 21 września 2016

Sernik cynamonowy na spodzie orzechowo-czekoladowym z jabłkami

Cudowne połączenie smaków! Chrupiący orzechowy spód z dodatkiem musu bananowego, kremowa warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :)



Spód:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki kakao gorzkiego
Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy.

Warstwa serowa:
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu
Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem.  Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić. 

Jabłka:
  • 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych
  • 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki rozpuszczą się. Wystudzić, wyłożyć na masę serową. Umieścić w lodówce do stężenia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ależ bym sobie zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast oleju kokosowego co można dać?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)