wtorek, 20 września 2016

Omlet cynamonowy z powidłami śliwkowymi, czekoladą i jabłkami

Jesień jest odczuwalna coraz bardziej... również o poranku, kiedy temperatura nie przekracza piętnastu stopni, a jedyną przyjemną rzeczą jest kubek gorącej herbaty i pyszny omlet. Jako dodatki do śniadań wybierzmy jabłka, cynamon i śliwki - tak słodkie o tej porze roku. Dodajmy do nich czekoladę, aby chociaż na chwilę odpędzić jesienne chłody.


Składniki:
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych
  • orzeszki ziemne
  • kostka gorzkiej czekolady
Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami. 

Wartości odżywcze:
248 kcal
B: 17,6 g
T: 12 g
W: 18,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)