Jesień jest odczuwalna coraz bardziej... również o poranku, kiedy temperatura nie przekracza piętnastu stopni, a jedyną przyjemną rzeczą jest kubek gorącej herbaty i pyszny omlet. Jako dodatki do śniadań wybierzmy jabłka, cynamon i śliwki - tak słodkie o tej porze roku. Dodajmy do nich czekoladę, aby chociaż na chwilę odpędzić jesienne chłody.
Składniki:
- 3 białka
- 2 żółtka
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 jabłka
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych niesłodzonych
- orzeszki ziemne
- kostka gorzkiej czekolady
Białka ubić, dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać cynamon i otręby. Wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć ok 5 minut. Przełożyć na talerz, posmarować powidłem, ułożyć plasterki jabłka. Omlet można polać gorzką czekoladą, posypać rodzynkami lub orzeszkami.
Wartości odżywcze:
248 kcal
B: 17,6 g
T: 12 g
W: 18,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)