wtorek, 20 września 2016

Czekoladowe kulki jaglane

Czekoladowa wersja kuleczek z poprzedniego przepisu. Na bazie płatków jaglanych i mleka migdałowego, które z powodzeniem możecie zastąpić kokosowym, kozim lub krowim. Pralinki można wzbogacić o posiekane orzeszki ziemne, włoskie, cynamon czy też rodzynki. 



Składniki:
  • 3 łyżki płatków jaglanych*
  • 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki
Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.  

Wartości odżywcze: 
187 kcal w porcji bez dodatków (23 kcal w jednej z ośmiu kuleczek)
B: 5,2 g
T: 6 g
W: 27 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)