Czekoladowa wersja kuleczek z poprzedniego przepisu. Na bazie płatków jaglanych i mleka migdałowego, które z powodzeniem możecie zastąpić kokosowym, kozim lub krowim. Pralinki można wzbogacić o posiekane orzeszki ziemne, włoskie, cynamon czy też rodzynki.
Składniki:
- 3 łyżki płatków jaglanych*
- 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
- 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ewentualnie: orzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki
Płatki
zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo
gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z
masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze:
187 kcal w porcji bez dodatków (23 kcal w jednej z ośmiu kuleczek)
B: 5,2 g
T: 6 g
W: 27 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)