niedziela, 4 września 2016

Niskowęglowodanowy budyń czekoladowy

Warzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej. Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy np od babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :)


Składniki:
  • 1/2 dużej cukinii
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 1 łyżka mąki kokosowej
Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą lub mlekiem i gotować 10-15 minut, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Można spożywać od razu lub schłodzić.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ile dac mniej więcej wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko tyle, aby cukinia była przykryta. Nie za dużo. :) nie mierzyłam tej ilości :)

      Usuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)