Warzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej. Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy np od babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :)
Składniki:
- 1/2 dużej cukinii
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1 łyżka mąki kokosowej
Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą lub mlekiem i gotować 10-15 minut, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Można spożywać od razu lub schłodzić.
Smacznego!
Ile dac mniej więcej wody ?
OdpowiedzUsuńTylko tyle, aby cukinia była przykryta. Nie za dużo. :) nie mierzyłam tej ilości :)
Usuń