czwartek, 1 września 2016

Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą

Witaj szkoło! Książki kupione, zeszyty podpisane, brakuje jeszcze tylko pożywnego śniadania i można stawić czoło codziennym wyzwaniom! Jakie jest najpopularniejsze śniadanie ucznia? Zdecydowanie płatki z mlekiem ;) Pyszne, chrupiące... niestety już na drugim miejscu w ich składzie znajduje się cukier, na trzecim - syrop glukozowy. Wszystko po to, aby smak był atrakcyjny dla dzieci i nie tylko. Takie śniadanie z pewnością dostarczy sporo energii, ale nie jest to dobry wybór na dłuższą metę. Dużo lepiej postawić na produkty pełnoziarniste i naturalne. Zachęcam Was do przygotowania chrupek śniadaniowych w domu! Zaangażujcie do pracy Wasze pociechy! Warto rozwijać w nich zdrowe nawyki od najmłodszych lat :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180*C. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć, poczekać aż ostygną.

Tak przygotowane płatki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Spożywać z mlekiem lub jogurtem :)

Wartości odżywcze:
w 100 g 386 kcal
B: 8,5 g
T: 16,3 g
W: 54 g

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)