Kojarzycie takie batoniki? Zrobione z popularnych kuleczek czekoladowych Nesquik i oblane białą czekoladą... chyba każdy uczeń zabierał takie do szkoły! Teraz możecie przygotować takie pyszności w domu. Bez masła, konserwantów i sztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone!
Składniki:
- 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej*
- 2 łyżeczki kakao
- 1 miarka odżywki białkowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka w proszku lub odżywki białkowej o smaku białej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego
Olej kokosowy rozpuścić, dodać kakao i odżywkę, wymieszać. Dosypać kaszę i połączyć. Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie i odkładać na talerz. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze:
759 kcal** (6 batoników po 126 kcal)
B: 37 g
T: 60 g
W: 20 g
*tzw dmuchana kasza jaglana do kupienia w sklepach z żywnością bio lub w wielu spożywczych
**dokładne wartości zależą od użytej odżywki białkowej
Smacznego!
Ile chłodziłaś około? i miarka czyli standardowo 30g?
OdpowiedzUsuńMniej więcej cztery godziny :) tak, 30 g :)
Usuńczym zastąpić w twoich przepisach,takich jak ten,odżywkę białkową?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mlekiem w proszku lub pominąć :)
Usuń