wtorek, 13 września 2016

Kokosowe pancakes bez mąki, z polewą o smaku mlecznej czekolady

Niebo w gębie - to za mało powiedziane! Niezwykle puszyste, delikatne, lekkie jak chmurka naleśniczki podane z kremową polewą o smaku mlecznej czekolady. Są znakomitym pomysłem na śniadanie z obniżoną ilością węglowodanów. Przygotowujemy je na bazie mąki kokosowej z niewielkim dodatkiem otrębów - dla zdrowia. W smaku przypominają najlepsze kokosanki... Są chętni?


Składniki:
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 3 białka
  • 1 żółtko
  • kropelka aromatu waniliowego
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i aromat, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać mąkę i otręby. Piec 5 minut na rozgrzanej patelni (można posmarować ją olejem kokosowym), następnie przewrócić i piec jeszcze 4 minuty.

Polewa:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku mlecznej czekolady*
  • 1 łyżeczka kakao
 Wymieszać, polać naleśniki, podawać z malinami.

Wartości odżywcze:
352 kcal (wersja z odżywką białkową)
B: 35 g **
T: 17 g
W: 18 g

*Można zastąpić 1 łyżeczką kakao i 1 łyżeczką miodu
**Dokładna zawartość białka zależy od użytej odżywki białkowej
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)