Pyszne, ciągnące krówki o smaku czekoladowym. Bez mleka, masła i cukru. Czy to możliwe? Tak! W dodatku bogate w białko - sprawdzą się idealnie jako zdrowy deser zamiast sklepowych cukierków :) Przygotujecie je bez użycia miksera :)
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 miarka odżywki białkowej (można zastąpić mlekiem w proszku)
- 3 łyżki kakao ciemnego
- szczypta cynamonu
Banany rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca (można zmiksować). Dodajemy kakao, cynamon, wanilię i mieszamy. Masa wyraźnie zgęstnieje. Przekładamy ją do małej prostokątnej foremki i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Wyjmujemy, kroimy na prostokąty. Gotowe krówki należy przechowywać w zamrażarce, ponieważ poza nią robią się miękkie, ale nadal pyszne!
Wartości odżywcze:
507 kcal w całej porcji (33 kcal w jednej z 15 czekoladek)
B: 20 g ( z odżywką białkową)
T: 8 g
W: 72 g
Smacznego!
czy można czymś zastąpić banany (nie owocem i nie miodem?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z purée z dyni lub batata (ugotowane i zmiksowane).
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Aż się nie chce wierzyć, że nie dodałaś żadnego tłuszczu. Ostatnio zrobiłam fit michałki, ale z masłem orzechowym. Mimo to w moim fitness klubie rozeszły się jak bułeczki :D https://alternatywypiecipol.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń