piątek, 9 września 2016

Białkowe krówki czekoladowe

Pyszne, ciągnące krówki o smaku czekoladowym. Bez mleka, masła i cukru. Czy to możliwe? Tak! W dodatku bogate w białko - sprawdzą się idealnie jako zdrowy deser zamiast sklepowych cukierków :) Przygotujecie je bez użycia miksera :)
 

Składniki:
  • 2 banany
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 miarka odżywki białkowej (można zastąpić mlekiem w proszku)
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • szczypta cynamonu
 Banany rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca (można zmiksować). Dodajemy kakao, cynamon, wanilię i mieszamy. Masa wyraźnie zgęstnieje. Przekładamy ją do małej prostokątnej foremki i wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Wyjmujemy, kroimy na prostokąty. Gotowe krówki należy przechowywać w zamrażarce, ponieważ poza nią robią się miękkie, ale nadal pyszne!

Wartości odżywcze:
507 kcal w całej porcji (33 kcal w jednej z 15 czekoladek)
B: 20 g ( z odżywką białkową)
T:  8 g
W: 72 g

Smacznego!

2 komentarze:

  1. czy można czymś zastąpić banany (nie owocem i nie miodem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można spróbować z purée z dyni lub batata (ugotowane i zmiksowane).

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)