środa, 7 września 2016

Pełnoziarniste serniczki waniliowe

Czy nie są urocze? Pieczone w silikonowych serduszkach, wypełnione budyniowym twarożkiem waniliowym, na pełnoziarnistym kruchym spodzie... takie małe, a takie pyszne! Szczerze przyznam, że nie wiem jakie podać proporcje, ponieważ przygotowywałam swoje na próbę - z trzech łyżek mąki i składników "na oko" :) Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :)



Składniki na dwie babeczki:
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 białko lub całe jajko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu lub maślanki 
  • 2 łyżki twarożku
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego 
Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut w 180*C. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie co do przepisu :)
    Łyżeczka budyniu już przygotowanego czy w proszku?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)