Czy nie są urocze? Pieczone w silikonowych serduszkach, wypełnione budyniowym twarożkiem waniliowym, na pełnoziarnistym kruchym spodzie... takie małe, a takie pyszne! Szczerze przyznam, że nie wiem jakie podać proporcje, ponieważ przygotowywałam swoje na próbę - z trzech łyżek mąki i składników "na oko" :) Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Składniki na dwie babeczki:
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 białko lub całe jajko
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki jogurtu lub maślanki
- 2 łyżki twarożku
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut w 180*C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie co do przepisu :)
OdpowiedzUsuńŁyżeczka budyniu już przygotowanego czy w proszku?
W proszku - budyń usztywnia twarożek :)
Usuń