poniedziałek, 26 września 2016

Białkowe czekoladki a'la Michałki

Błyskawiczne czekoladki mrożone, przygotowane z trzech podstawowych składników: mleczko kokosowe, mąka kokosowa i odżywka białkowa. Jako dodatki można wykorzystać orzeszki ziemne, rodzynki czy też inne bakalie. 



Składniki:
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym albo kokosowym*
  • orzeszki ziemne
Mleczko kokosowe umieścić na noc w lodówce. Łyżką połączyć z mąką kokosową i odżywką. Na koniec wmieszać orzeszki. Masę rozlać do dowolnych foremek, najlepiej silikonowych (u mnie foremka na lód). Zamrozić ok 3-4 godziny. 

Wartości odżywcze:
563 kcal** (33 kcal w jednej z szesnastu pralinek)
B: 34 g
T: 41 g
W: 17 g

*można zastąpić mlekiem w proszku
**kaloryczność całej porcji przy założeniu: 30 g odżywki = 100 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)