poniedziałek, 26 września 2016

Gofry kokosowe z twarożkiem czekoladowym i malinami

Gofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową.


Składniki:
  • 3 białka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka otrębów pszennych
Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. 

Podawać z twarożkiem wymieszanym z kakao i cynamonem lub wanilią.

Wartości odżywcze:
243 kcal bez twarożku
B: 19 g
T: 17 g
W: 4 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)