wtorek, 20 września 2016

Bezglutenowe raffaello

Któż z nas nie uwielbia tych małych słodkich kuleczek kokosowych... W internecie znajdziecie wiele przepisów jak przygotować domową wersję tych smakołyków. W większości zawierają one cukier, masło, mleko w proszku czy też pokruszone wafelki. Jeśli chcecie uniknąć jedzenia takich składników zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Tylko trzy składniki wystarczą, aby przygotować zdrowe kuleczki w domu - bez cukru, glutenu i nabiału!



Składniki:
  • 3 łyżki płatków jaglanych*
  • 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 1 łyżka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia (jedna łyżka)
Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce.  

Wartości odżywcze:
179 kcal w całej porcji (22 kcal w jednej z ośmiu kuleczek)
B: 3,7 g
T: 8 g
W: 21 g
*można użyć kaszy jaglanej, należy ją gotować do miękkości - następnie zmiksować.

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)