czwartek, 15 września 2016

Orzechowa tarta na zimno z polewą czekoladową

Cudowne połączenie masła orzechowego, bananów i czekolady w jednym deserze. Tartę przygotowujemy na spodzie z ekspandowanej gryki - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Można z powodzeniem zastąpić ją preparowanym ryżem, amarantusem, kaszą jaglaną lub ewentualnie pokruszonymi drobno waflami ryżowymi. Masa składa się z kaszy jaglanej, bananów i mąki kokosowej użytej jako zagęszczacza. Całość pokryta jest warstwą pysznej czekolady.




Spód:
  • 1 szklanka ekspandowanej gryki, kaszy jaglanej lub amarantusa
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
Olej, miód i masło podgrzewać. Mieszać co chwilę. Gdy całość się połączy dodać grykę i wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć masę, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki lub zamrażarki.

Masa:
  • 2 łyżki kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
Składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na utwardzony spód. Ponownie schłodzić. 

Polewa:
  • 1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
Olej kokosowy rozpuścić, dodać miód i mleko. Wymieszać. Dosypać kakao i połączyć. Wylać na masę orzechową. Całość umieścić w zamrażarce na kilka godzin. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)