poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Malinowy sernik bez pieczenia na czekoladowym spodzie jaglanym

Miał być torcik, a wyszedł sernik :) Kremowy, lekki i bardzo prosty w wykonaniu. Nadzienie wykonujemy z serka ricotta, ale można także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) 





Spód:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g mąki jaglanej lub ryżowej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, dodać płynny miód i zmiksować. Składniki suche uprzednio wymieszać. Dodać do masy jajecznej i DELIKATNIE wmieszać łyżką. Nie za długo, jedynie do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy.

Masa:
  • 500 g serka ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru*
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 szklanka malin, mogą być mrożone**
Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą do przykrycia, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do masy i zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Na koniec wmieszać maliny. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok 3 godziny. 

Wartości odżywcze***:
175 kcal (1 z 10 kawałków)
B: 10 g
T: 7 g 
W: 17 g

*jeśli nie mamy takiej galaretki dodajemy łącznie 3 łyżki żelatyny.
**dzięki mrożonym owocom masa szybciej się zetnie
***podane wartości mają charakter orientacyjny - rzeczywiste zależą od użytych produktów lub ich zamienników (miód/ksylitol, ricotta/twarożek itp)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)