środa, 17 sierpnia 2016

Białkowe batoniki czekoladowe

Takie batoniki idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowa przekąska, gdy napada nas głód a pod ręką mamy jedynie szeroki asortyment słodyczy w sklepie spożywczym :) Dodatkowo, podczas przygotowywania masy możecie wzbogacić ją o ulubione owoce suszone, niesłodzone lub posiekane orzechy. Z podanej porcji powstaną dwa batoniki :)





Składniki:
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 30 g odżywki białkowej** o smaku czekoladowym lub waniliowym
  • 2-3  łyżki mleka lub wody
  • 1 wafel ryżowy, drobno pokruszony
  • 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru
  • orzechy laskowe do dekoracji
 Składniki mieszamy i zagniatamy masę. Dzielimy ją na pół i formujemy na kształt batoników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polewamy batoniki, układamy orzeszki i wkładamy do lodówki. 

Wartości odżywcze*:
ok 301 kcal w całej porcji
B: ok 35 g
T: 8 g
W: 19 g

*dokładne wartości zależą od użytej odżywki białkowej
**można zastąpić dwiema łyżeczkami mleka w proszku

Smacznego!

1 komentarz:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)