środa, 17 sierpnia 2016

Chlebek bananowy

Nie wiem jak to możliwe, ale nie robiłam nigdy chlebka bananowego :) Można powiedzieć, że jest to jeden z najpopularniejszych wypieków spotykanych na stronach o zdrowym odżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :)

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany (400g)
  • 1 szklanka mąki jaglanej*
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy, dodajemy jajko i olej. Suche składniki mieszamy w innej misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C.

Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym.

Wartości odżywcze:
1432 kcal w całym chlebku
B: 25 g
T: 62 g
W:  197 g 

*można zastąpić inną mąką:
- ryżową - nie potrafię powiedzieć czy wyjdzie 
- pszenną pełnoziarnistą
- żytnią pełnoziarnistą

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię! Na śniadania sprawdza się idealnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypieki z bananem, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)