Nie wiem jak to możliwe, ale nie robiłam nigdy chlebka bananowego :) Można powiedzieć, że jest to jeden z najpopularniejszych wypieków spotykanych na stronach o zdrowym odżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :)
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (400g)
- 1 szklanka mąki jaglanej*
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy, dodajemy jajko i olej. Suche składniki mieszamy w innej misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C.
Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym.
Wartości odżywcze:
1432 kcal w całym chlebku
B: 25 g
T: 62 g
W: 197 g
*można zastąpić inną mąką:
- ryżową - nie potrafię powiedzieć czy wyjdzie
- pszenną pełnoziarnistą
- żytnią pełnoziarnistą
Smacznego!
Bardzo lubię! Na śniadania sprawdza się idealnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
uwielbiam wypieki z bananem, pycha!
OdpowiedzUsuń