Reese's to legendarne czekoladki rodem z USA. Nadziane są masłem orzechowym, a z wierzchu oblane obficie mleczną czekoladą... brzmi pysznie prawda? Niestety takie smakołyki nie należą do najzdrowszych. Stworzenie zdrowej wersji, o obniżonej kaloryczności może stanowić spore wyzwanie :) Do naszej masy używamy batatów, czyli słodkich ziemniaków, które można znaleźć np. w Lidlu :) Uwaga! Pralinki nie są nisko kaloryczne, ponieważ zawierają min olej i mąkę kokosową, które znacznie podnoszą wartość energetyczną. Mimo to, taka wersja jest zdecydowanie lepszym wyjściem niż sklepowa :)
Składniki:
- 200 g batatów
- 1 łyżka masła orzechowego 100 % orzeszków
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g odżywki białkowej karmelowej,waniliowej
- 30 g mąki kokosowej lub troszkę więcej
- 50 g gorzkiej czekolady 80 % kakao
- 1 łyżeczka aromatu karmelowego Walden Farms
Batata obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować 20 minut, do miękkości. Zmiksować na gładkie puree. Wystudzić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na ok 30 minut. Jeśli po tym czasie masa nadal się klei, tak, że uniemożliwia to uformowanie kulek, dodać 1 łyżkę mąki kokosowej i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić w zamrażarce na pół godziny. Czekoladę rozpuścić. Obtaczać kulki. Najlepiej smakują schłodzone.
Wartości odżywcze:
725 kcal* (ok 48 kcal w jednej pralince, wyszło mi 15 sztuk)
B**: 7,3 g
T: 57 g
W: 44 g
*wartość energetyczna nie uwzględnia odżywki białkowej
**zawartość białka bez odżywki białkowej
Wartości odżywcze:
725 kcal* (ok 48 kcal w jednej pralince, wyszło mi 15 sztuk)
B**: 7,3 g
T: 57 g
W: 44 g
*wartość energetyczna nie uwzględnia odżywki białkowej
**zawartość białka bez odżywki białkowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)