Cała porcja dla Was! Na śniadanie, kolację lub jako pyszny deser. Torcik pieczemy w mikrofali, bez konieczności używania piekarnika. Patrząc na skład, można zastanawiać się czy takie ciasto będzie puszyste i miękkie. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Bułeczka - bo tak inaczej nazywany jest ten wypiek, może stanowić także podstawę innych deserów.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do miseczki, w której będzie się piec.
Piec 3-4 minuty w mikrofali. Czas zależy od mocy urządzenia. Przełożyć twarożkiem wymieszanym z jogurtem.
Wartości odżywcze (bez kremu):
146 kcal
B: 10,6 g
T: 8 g
W: 12 g
Wartości odżywcze (bez kremu):
146 kcal
B: 10,6 g
T: 8 g
W: 12 g
Smacznego!
Właśnie zrobiłam i choć w smaku wyszło bardzo dobre, to jednak po dwóch minutach spędzonych w mikrofali cała masa wypłynęła z miseczki. Nie bardzo było co zbierać.. Ciasto również nie zdążyło odpowiednio dojść, ponieważ było półpłynne. Czy mają panie pomysł, dlaczego tak się stało? Czy powinnam użyć jeszcze wyższego naczynia (miseczka była stosunkowo głęboka), czy może użyć mniej proszku do pieczenia? A może piec to pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić jajko, jeśli wkładamy ciasto do mikrofali? Np. aquafabą bądź papką z siemienia lnianego, czy wówczas ciacho nie nabierze odpowiedniej konsystencji?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam wymienionych sposobów ale myślę że powinno się udać:)
UsuńMiseczka może być zbyt wysoka przy zbyt małej średnicy. Proszę znaleźć szerszą a płytszą :)
OdpowiedzUsuń