Sernik bez sera :) Przygotowany na bazie kaszy jaglanej i kakao. Idealny dla osób, które nie tolerują laktozy i z tego powodu muszą zrezygnować z tradycyjnych serników. Niezwykle kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia :)
Spód:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki musu jabłkowego domowego lub ze słoiczka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- ewentualnie 2 łyżki syropu karmelowego 0 kcal
Jedną szklankę płatków owsianych zmielić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i docisnąć do dna. Schłodzić.
Masa:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3-4 łyżki kakao
- 4 łyżki deseru sojowego waniliowego lub jogurtu jeśli tolerujemy nabiał
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładko. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali lub na palniku, jedynie do rozpuszczenia NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dokładnie mieszamy z masą. Wykładamy na spód owsiany. Chłodzimy.
Polewa:
- 1/2 szklanki malin
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki deseru sojowego lub jogurtu
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
Maliny rozgniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie
podgrzewamy w mikrofali lub na palniku, jedynie do rozpuszczenia NIE
MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Dokładnie mieszamy z polewą. Dekorujemy ciasto i chłodzimy chwilę aż stężeje.
Wartości odżywcze:
ok. 179 kcal w jednej z 12 porcji
B: 4,5 g
T: 7,8 g
W: 27,4 g
Wartości odżywcze:
ok. 179 kcal w jednej z 12 porcji
B: 4,5 g
T: 7,8 g
W: 27,4 g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)