Domowa biała czekolada przygotowana w domu? Niemożliwe? A jednak! Bez tłuszczu palmowego, cukru i sztucznych aromatów! Po prostu cudowna. Dwuwarstwowa - biała z malinami i ciemna, mleczna. Będziecie zachwyceni!
Masa jasna:
- 40 g oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- kilka malin
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko i miód. Wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnione maliny (moje były mrożone, wtedy należy szybko przelać masę do foremki). Foremkę prostokątną wyłożyć folią spożywczą. Przelać masę i schłodzić w lodówce.
Masa ciemna:
- 40 g oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka w proszku 1% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki kakao
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać mleko, kakao i miód. Wymieszać i wylać na masę jasną. Schłodzić co całkowitego zgęstnienia (można przyspieszyć ten proces i umieścić foremkę w zamrażarce).
Smacznego!
Gdzie można dostać takie mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńW zwykłym sklepie spożywczym ;) słyszałam, że jest także w Biedronce :) mam na myśli takie: https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003000337341
UsuńDziękuję bardzo - zwrócę uwagę i chętnie wypróbuję w tym przepisie :)
Usuńale super deser:)
OdpowiedzUsuńO, super! Muszę coś takiego zrobić, bo czekolady nie jem, ale taką białą to chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń