wtorek, 23 sierpnia 2016

Zdrowa, domowa Nutella

Coś pysznego! Kremowa, orzechowa, czekoladowa, zdrowa i bez sztucznych dodatków <3 Ponadto błyskawiczna w przygotowaniu, tańsza niż oryginał, bez oleju palmowego czy cukru (brr...). Czy muszę bardziej Was zachęcać? Domowa, zdrowa Nutella znakomicie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, owsianek, kanapek czy też jako dip do świeżych owoców. Polecam gorąco! Ulepszony przepis!

Składniki:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła ghee
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2-4 łyżeczki miodu, syropu z agawy, ksylitolu lub erytrytolu (wg gustu)
  • 1/2 szklanki mleka (lub więcej)
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pękać skórki orzechów laskowych i zaczną ładnie pachnieć. Umieścić w food procesorze (lub mocny blender) i zmielić na gładko. Olej kokosowy podgrzać z mlekiem i miodem. Dodać kakao i orzechy. Chwilę gotować. Krem będzie zbyt gęsty gdy spędzi noc w lodówce :)

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. hahaha, zadziałała podświadomość i obejrzywszy zdjęcia tej nutelli przeczytałam "idealna i lepsza niż kupa" :DDD

      Usuń
  2. Ja robię inaczej - orzechy + kakao + banan - podaję na waflach ryżowych - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)