sobota, 20 sierpnia 2016

Dietetyczny budyń czekoladowy

Kto z Was uwielbia budyń? Cieplutki, kremowy, pachnący czekoladą... a w dodatku bez mąki ziemniaczanej, cukru i konserwantów! Czy to możliwe? Spróbujcie sami :) Bazą tego deseru jest ugotowany kalafior, całkowicie niewyczuwalny w smaku. Dzięki niemu uzyskujemy aksamitną konsystencję bez konieczności używania dodatkowych zagęstników. Jestem pewna, że ten budyń pokochają nie tylko osoby dbające o linię :)


Składniki:
  • 1 średnia główka kalafiora
  • 60 g odżywki białkowej o dowolnym smaku np. czekoladowym
  • 1 łyżeczka miodu + 1 łyżeczka mleka w proszku, jeśli nie używamy odżywki
  • 1 łyżeczka kakao
Kalafiora gotujemy w niesolonej wodzie. Odmierzamy 400 g i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Budyń spożywamy na ciepło, z ulubionymi dodatkami.  

Wartości odżywcze:
150 kcal w jednej porcji (całość to dwie porcje)
B: 25 g
T: 2 g
W: 12 g

3 komentarze:

  1. Lubię połączenie kalafiora i kakao :) Zazwyczaj robię w formie owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałabym, że z kalafiora można zrobić budyń :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)