Kto z Was uwielbia budyń? Cieplutki, kremowy, pachnący czekoladą... a w dodatku bez mąki ziemniaczanej, cukru i konserwantów! Czy to możliwe? Spróbujcie sami :) Bazą tego deseru jest ugotowany kalafior, całkowicie niewyczuwalny w smaku. Dzięki niemu uzyskujemy aksamitną konsystencję bez konieczności używania dodatkowych zagęstników. Jestem pewna, że ten budyń pokochają nie tylko osoby dbające o linię :)
Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora
- 60 g odżywki białkowej o dowolnym smaku np. czekoladowym
- 1 łyżeczka miodu + 1 łyżeczka mleka w proszku, jeśli nie używamy odżywki
- 1 łyżeczka kakao
Kalafiora gotujemy w niesolonej wodzie. Odmierzamy 400 g i miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Budyń spożywamy na ciepło, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze:
150 kcal w jednej porcji (całość to dwie porcje)
B: 25 g
T: 2 g
W: 12 g
Lubię połączenie kalafiora i kakao :) Zazwyczaj robię w formie owsianki :)
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że z kalafiora można zrobić budyń :D
OdpowiedzUsuńJa również! Efekt jest genialny :)
Usuń