Wakacje powoli zmierzają do końca, więc trzeba cieszyć się ostatnimi leniwymi śniadaniami... na sobotnie śniadanie idealne będą gofry przygotowane na mące żytniej i jogurcie. Dodatek odżywki białkowej jest opcjonalny, ale dzięki niej gofry są słodkie bez konieczności dodawania miodu. Jako dodatek wykorzystałam twarożek wymieszany z jogurtem i kakao. Do tego świeże owoce i można zacząć słoneczny weekend!
Składniki:
- 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 30 g odżywki białkowej
- 1/2 proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Rozgrzać gofrownicę. Składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką. Jeśli nie używamy odżywki można dosłodzić miodem. Ciasto nakładać na powierzchnię wysmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Piec 5-6 minut w zależności od mocy urządzenia.
Dodatkowo:
- 60 g twarożku półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- maliny
- truskawki
Gofry podawać na ciepło z dodatkami.
Wartości odżywcze:
467 kcal bez owoców
B: 30 g
T: 13 g
W: 64 g
Wartości odżywcze:
467 kcal bez owoców
B: 30 g
T: 13 g
W: 64 g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)