wtorek, 9 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasteczka owsiane z kremem orzechowym - bez pieczenia!

Czy można zrobić ciasteczka bez użycia piekarnika, mąki i masła? Tak! Są pyszne, proste w wykonaniu i zawierają wartościowe składniki takie jak płatki owsiane, olej kokosowy oraz kakao bogate w magnez. Czekoladowe spody w połączeniu z kremem orzechowym smakują jak najlepsze ciasteczka z cukierni :)



Ciasteczka:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego lub kokosowego
Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć kółka.

Masa:
  • 200 g serka kremowego np. Mój Ulubiony
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, stałego
  • 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
  • 2 łyżki mleka
Składniki wymieszać łyżką do otrzymania gładkiej masy. Wyciskać na ciasteczka za pomocą ozdobnej końcówki lub składać po dwa.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)