Czy można zrobić ciasteczka bez użycia piekarnika, mąki i masła? Tak! Są pyszne, proste w wykonaniu i zawierają wartościowe składniki takie jak płatki owsiane, olej kokosowy oraz kakao bogate w magnez. Czekoladowe spody w połączeniu z kremem orzechowym smakują jak najlepsze ciasteczka z cukierni :)
Ciasteczka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 3 łyżki mleka roślinnego np. sojowego lub kokosowego
Płatki owsiane zmielić na mąkę, wymieszać z resztą składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać więcej mleka. Zagnieść kulkę. Umieścić pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozwałkować na grubość ok 3 mm. Schłodzić 10 minut w lodówce. Kieliszkiem lub foremką wyciąć kółka.
Masa:
- 200 g serka kremowego np. Mój Ulubiony
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego, stałego
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
- 2 łyżki mleka
Składniki wymieszać łyżką do otrzymania gładkiej masy. Wyciskać na ciasteczka za pomocą ozdobnej końcówki lub składać po dwa.
Smacznego!
pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo ciekawy krem :)
OdpowiedzUsuń