poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Batoniki owsiane z żurawiną i słonecznikiem

Pyszne, chrupiące, idealne na drugie śniadanie. Domowe batoniki sprawdzą się także jako szybka, zdrowa przekąska podczas podróży. Zamiast kupować rzekomo "zdrowych" batoniki muesli spróbujcie przygotować takie w domowych warunkach. Bez syropu glukozowego, tłuszczu palmowego i konserwantów!




Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków żytnich
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 miarka odżywki białkowej o dowolnym smaku
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
Płatki wsypać do miski. Miód i olej rozpuścić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Połączyć z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć mocno dłonią lub dnem szklanki. 

Piec 20-30 minut w 180*C. Gdy masa wystygnie kroić na kawałki. Gotowe batoniki zawinąć w papier śniadaniowy i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super przekąska i alternatywa dla niezdrowych batonów sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)