Pyszne, chrupiące, idealne na drugie śniadanie. Domowe batoniki sprawdzą się także jako szybka, zdrowa przekąska podczas podróży. Zamiast kupować rzekomo "zdrowych" batoniki muesli spróbujcie przygotować takie w domowych warunkach. Bez syropu glukozowego, tłuszczu palmowego i konserwantów!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków żytnich
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 miarka odżywki białkowej o dowolnym smaku
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
Płatki wsypać do miski. Miód i olej rozpuścić, dodać masło orzechowe i wymieszać. Połączyć z resztą składników. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć mocno dłonią lub dnem szklanki.
Piec 20-30 minut w 180*C. Gdy masa wystygnie kroić na kawałki. Gotowe batoniki zawinąć w papier śniadaniowy i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Super przekąska i alternatywa dla niezdrowych batonów sklepowych :)
OdpowiedzUsuń