poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Zdrowy tort czekoladowo-malinowy, bez mąki pszennej, masła

Wygląda obłędnie, prawda? Nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła! Jeśli myślicie ,że takie ciasto smakuje inaczej niż tradycyjne to macie troszkę racji. Taka, zdrowa wersja jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :)
 



Ciasto:
  • 50g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 2 duże łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
Czekoladę rozpuścić. Mąkę, sodę i kakao wymieszać. Olej kokosowy zmiksować z cukrem na pastę. Dodać po jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka.
 
Krem:
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone) 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka wody 
  • 500 g twarogu tłustego  
  • 5 łyżeczek żelatyny + woda do zalania
Truskawki i miód podgrzać aż miód się rozpuści. Przelać do wysokiego naczynia i zmiksować na purée. Przelać do garnka, dodać mąkę rozpuszczona w wodzie i zagotować. Zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać, ale NIE ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Schłodzić w lodówce min 3 h. Gotową frużelinę zmiksować z uprzednio zmielonym (musi być gładki) twarogiem. Schłodzić całą noc.
Ciasto przekroić na trzy blaty, przełożyć kremem. Można połać gorzką czekoladą.
 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. witam, jaki rozmiar ma tortownica? To istotna sprawa :) Chciałabym się wziąć za pieczenie, więc byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, na jaki wymiar tortownicy jest podany przepis? Chciałabym się wziąć za pieczenie, ale boję się niespodzianki. Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm :) udanych wypieków! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)