piątek, 8 lipca 2016

Tarta kokosowa bez mąki, masła i cukru

Przepis powstał spontanicznie - wymieszałam wszystko co było kokosowe: olej, wiórki, mąkę i mleczko... Dodałam serek homogenizowany, schłodziłam w lodówce i czekałam... Tarta jest przygotowana na waflach ryżowych co znacznie skraca czas przygotowania. Możecie wybrać wasze ulubione, może te oblane czekoladą gorzką? Przepis zdecydowanie dla wielbicieli kokosowych smaków :)





Składniki:
  • 400 ml mleka kokosowego (całą noc musi spędzić w lodówce)
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 duże łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4 wafle ryżowe 
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wafle ryżowe dopasować do dna formy. Mleczko kokosowe ubić końcówkami do ubijania białek. Masa będzie troszkę mniej sztywna od śmietany 30%. Dodać miód, rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie wiórki i mąkę. Masę przełożyć na wafle ryżowe i wyrównać. Schłodzić całą noc w lodówce. Można polać gorzką czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze:

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)