Przepis powstał spontanicznie - wymieszałam wszystko co było kokosowe: olej, wiórki, mąkę i mleczko... Dodałam serek homogenizowany, schłodziłam w lodówce i czekałam... Tarta jest przygotowana na waflach ryżowych co znacznie skraca czas przygotowania. Możecie wybrać wasze ulubione, może te oblane czekoladą gorzką? Przepis zdecydowanie dla wielbicieli kokosowych smaków :)
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego (całą noc musi spędzić w lodówce)
- 250 g serka homogenizowanego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 duże łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 4 wafle ryżowe
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Wafle ryżowe dopasować do dna formy. Mleczko kokosowe ubić końcówkami do ubijania białek. Masa będzie troszkę mniej sztywna od śmietany 30%. Dodać miód, rozpuszczony olej kokosowy i wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie wiórki i mąkę. Masę przełożyć na wafle ryżowe i wyrównać. Schłodzić całą noc w lodówce. Można polać gorzką czekoladą.
Smacznego!
A kiedy dodać serek homogenizowany?
OdpowiedzUsuńRazem z miodem i olejem kokosowym :)
Usuń