Koksowe, chrupiące nadzienie... czekoladowa polewa... wszystko zawinięte w urocze sreberko w kropeczki... każdy z nas wie, o czym mowa :) Popularne czekoladki tiki-taki były inspiracją do wykonania tego deseru. Wprawdzie nie są to małe słodkości na jeden raz, a jedna wielka czekolada! Możecie przygotować ją oczywiście w dowolnej formie. Zapraszam serdecznie! Środek tak przyjemnie chrupie!
Składniki:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu (do smaku)
- 2 łyżki odżywki białkowej o smaku kokosowym (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą ( jeśli forma jest silikonowa nie trzeba używać folii). Wylać połowę czekolady i równomiernie rozprowadzić. Umieścić w lodówce do stężenia. W międzyczasie 1 szklankę wiórków zmiksować lub zmielić w młynku do kawy. Umieścić w garnku z pozostałymi składnikami poza czekoladą. Mocno podgrzać. Spód wyjąć z lodówki. Rozsmarować na nim masę kokosową i wyrównać. Łyżką ugnieść masę. Ponownie schłodzić. Pozostałą połowę czekolady wylać na masę. Umieścić w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Witam czym można zastąpić odżywkę białkową?
OdpowiedzUsuńMożna dodać łyżkę mleka w proszku lub całkowicie pominąć :)
UsuńAle fajnie wygląda. A ogólnie jest bardzo słodkie? Czy raczej takie umiarkowane?
OdpowiedzUsuńW zależności od preferencji można bardziej lub mniej dosłodzić. Wszystko zależy od użytych składników. Te użyte w przepisie nie są bardzo słodkie :)
UsuńIdentyczny przepis i zdjęcia widziałam w książeczce SFD ze stycznia 2017 r., którą dołączli do zakupów. Dietetyczne batoniki kokosowe princessa też tam były :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy są w 100% moje i były dodawane dużo wcześniej książeczka SFD :)
Usuń