środa, 29 czerwca 2016

Puszysty omlet ciasteczkowy z jabłkiem i sosem chałwowym

Tak, znowu... wafle ryżowe w roli głównej! Tym razem w omlecie, aby był bardziej puszysty i treściwy. Dzięki odżywce białkowej można tak naprawdę uzyskać dowolny smak, ale można także ją pominąć i zastąpić na przykład łyżeczką cynamonu lub kakao. Sos można przygotować także z kupnej chałwy, ale gorąco polecam przygotować domową tahini i wykorzystać również w innych przepisach.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 wafel ryżowy
  • 1 łyżka odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej lub otrębów
  •  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 Rozgrzać patelnię. Składniki wymieszać widelcem. Wafla drobno pokruszyć i dodać do masy. Smażyć na małym ogniu z obu stron. Przekroić na ćwiartki.

Sos:
  • 2 łyżeczki tahini + 1 łyżeczka miodu lub 2 łyżeczki chałwy waniliowej
 Ćwiartki omleta przełożyć na zmianę z  plastrami jabłka. Polać sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to bardzo ważna część tej strony :) Służą Wam w wyrażaniu opinii na temat przepisów, ale są także narzędziem, które umożliwia mi kontakt z Czytelnikami. Proszę więc o zachowanie kultury wypowiedzi. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tej funkcji :)